Almanya, İsrail’deki Yargı Reformu Tartışmalarından Endişeli
Almanya, İsrail Meclisi’nin Yüksek Mahkeme’nin hükümet üzerindeki denetimini kaldıracak tartışmalı yasa tasarısını onaylamasının ardından toplumda derinleşen gerilim konusunda büyük bir alarm oluştuğunu bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsrail ve halkıyla derin dayanışmaya dikkat çekilerek, “Ancak İsrail toplumunda derinleşen gerilimi büyük bir endişeyle izliyoruz. Özellikle yargıda yapılması planlanan reformun ilk bölümünün dün kabul edilmesinin ardından geniş bir toplumsal tartışmanın yeni bir mutabakata varması için yeterli zaman ve mekanın ayrılması önemini koruyor. Başta hükümet olmak üzere tüm tarafların buna katkı sağlaması gerekiyor.” kelimeler kullanıldı.
İsrail’de hükümet ile muhalefet arasında diyalog çağrısında bulunan açıklamada, “Hükümet ile muhalefet arasında Başkan Isaac Herzog’un arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerin şimdilik başarısızlıkla sonuçlanmasından derin üzüntü duyuyoruz.” ifadeler yer aldı.
Tartışmalı yargı düzenlemesi
İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin’in 5 Ocak’ta açıkladığı “yargı reformu”, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin kaldırılması ve yargı atamalarında hükümete söz hakkı verilmesi gibi değişiklikleri içeriyor.
Başbakan Binyamin Netanyahu, ülke genelinde artan kitlesel protesto ve grevlere yol açan yargı düzenlemesini 27 Mart’ta ertelediğini ancak Mayıs ayı sonunda 2023-2024 bütçesinin meclisten geçmesinin ardından yargı yönetmeliğini yeniden gündeme getireceklerini açıklamıştı.
Muhalefetle müzakerelerin engellenmesinin ardından hükümet geçtiğimiz günlerde yargı düzenlemesi için yeniden düğmeye bastı.
Tartışmalı yargı düzenlemesi kapsamında Yargıtay’ın hükümet üzerindeki denetimini kaldıracak yasa tasarısı bugün Meclis’te kabul edildi.